השנה פתח לראשונה משרד החינוך יוזמה בשם הגן העתידני. כשהוא מגדיר מחדש את המשימה הלאומי של תהליך החינוך במסגרות הקדם יסודי מתוך ראיית נכונה וחדשה המאגדת לתוכה תפיסות פדגוגיות שפעולות בשנים האחרונות המביאות אותנו להכין את הילד לעידן המאה ה – 21.
וכך הגדיר משרד החינוך את “המשימה המרכזית” : “גן הילדים בישראל יתבסס על האמונה ביכולתם של הילדים וצוות הגן ליזום, להוביל, ללמוד, לחקור וליצור את הגן שלהם תוך אינטראקציה מיטבית ומתמדת בין כל השותפים. זאת מתוך הבנה שכאשר תהליך כזה יתרחש, תתקיים חוויית למידה המותאמת למציאות של היום ולאתגרי העתיד”.
גן כרמלה, אילת
למידה זו משלבת בתוכה פדגוגיות מוכרת ומחברת בין תחומי ליבה לעשייה מעולם הקיימות בה חלק גדול מהחינוך מבקש להביא בחשבון את הסביבה החיצונית כחלק מהמרחב, את העשייה האקטיביסטית כפועל יוצא של הטמעת תכנים חדשנים וכל אלה לצד עידוד ילדים לעשות, ליצור, ליזום ולפעול מתוך מקום אישי וקבוצתי.כמי שהובילה את תחום החינוך לקיימות במשך כשני עשורים יצא לקחת חלק מהכשרת מערך של גננות והטמעת ערכי קיימות ופדגוגיות מתאימות לגני הילדים ובשנים האחרונות אף הובלתי כמי שאחראית על עיצוב מוסדות חינוך גם את עיצוב גני הילדים הישנים בעיר.
גן ברק, ממ”ד, אילת
עיצוב פנים של גני ילדים הוא חוויה ייחודית בייחוד עם מטפלים בגנים ישנים שהוקמו לפני עשרות שנים. בגנים אלו חוץ מהאתגר הגדול של לחדש תשתיות ישנות נדרשו להתמודד עם מבנים ישנים, סגורים בהם הדרישות האנושיות היו קטנות וצרות יותר וניקח לדוגמא את שירותי הילדים, העדר שירותי צוות, מטבחים קטנים, חלונות צרים ותקרות משופעות מחומרים ישנים וחלקם מתפרקים.
גן ניר, אילת
יחד עם זאת זה היה אתגר לנסות להפוך מבנים ישנים שלרוב הובאו “כשקובית” לשטח ולנסות להפוך אותם לגנים מוארים, המחברים בין החוץ לפנים, המאפשרים תנועה חופשית בגן לילדים אך יכולת שליטה מלאה על כל מרחב לגננת ותכנון פנים יצירתי המאפשר לייצר פעילות של עשייה בשטחי גן קטנים יחסית.
גן כרמלה, אילת
ההתמקדות בשיפוץ פנים לגני הילדים עסק בשני דברים עיקריים:
- שינוי התשתיות: הרחבת מפתחי חלונות ודלתות כל שיאפשרו כניסה של יותר אור ואויר טבעי ונראות בין החוץ לפנים, הסדרת האקוסטיקה ברמה המתאימה לילד הסובלים מליקוי שמיעה כדי שניתן יהיה לקיים פעילות סדנאית בתחנות עבודה שונות כפי שמתבקש מתכנית הגן העתידני, הסדרת מערכת החשמל והתקשוב בגן כך שטכנולוגיות המותאמות לגיל הרך יוכלו לפעול ביתר קלות, לצד הסדרת כמות האור הלבנה והאור הצהוב המאפשר יצירת סביבה רכה, נינוחה במרחבים נדרשים. יצירת חלונות בין כל מרחבי הגן כך שלגננת יתאפשר לראות את הילדים בכל עת מכל מקום, הסדרת שירותי הצוות, ומטבח מרכזי שגם ממנו ניתן יהיה לראות את כל פעילות הגן לצד יצירת תשתית מוגנת בפני ילדים. הסדרת שבילי הגישה לגן והרחבתם לטובת הילדים וההורים הנכנסים לגן. יצירת תשתית למערת השקיה להקמת גינות לימודיות וטיפוח הטבע והנוף ברחבי הגן על ידי הגננת והילדים.
גן גיבורים
- עיצוב פנים והלבשת הגן ברמת ריהוט קליל ופשוט המאפשר לילדים להיות
- אחראים על ארגון סביבתם, יצירת מוקדי עבודה שונים על פי דרישות הגן, יצירת לוחות תוכן ידידותיים לילדים הממוקמים בגובה הילד ומאפשרים לו לקחת חלק בבחירת היצירות/ עבודות אותם יבחר לתלות על קירות הגן, אזורי שקט המאפשרים עבודה ממוקדת בקבוצות קטנות, סדנאות חומרים וכמובן אזור כינוס מרכזי בגן עם תשתית טכנולוגית נדרשת הכולל חיבור למקרן/ בארקו/ רמקולים ומחשבים גם בגילאי טרום חובה. וכמובן צביעת הגן בצבעים רכים ונעימים המשרים אווריה נעימה ונינוחה בגן.
בגנים בהם בוצעו פועלות השדרוג ניתן היה לשמוע מדיווחי הגננת דבר ראשון על אווירה נינוחה של הצוות, ההורים ואף התלמידים ומכאן נולד שיתוף פעולה גדול יותר עם ההורים. שיתוף פעולה זה אפשר לגננת ללמד נושאי חינוך רחבים ולרתום לפעולה גם את הורי הגן כמו לצורך הקמת גינה לימודית ועוד.
עוד דיווחו הגננות כי העובדה שהותקנה בגן מערכת אקוסטית מאפשר לה להפעיל יותר מוקדי עבודה בו זמנים ולא לנסות לשלוט על הגן כולו ביחד ובכך להתקדם בצורה טבעית יותר לתכנית חינוכית משתפת. לכך תרם גם העובדה כי מכל מקום בגן ניתן לראות את הילדים מה שתמך שוב בפעולות נרחבות של יצירת מוקדי עבודה משתנים.
לתהליך זה השלכות נרחבות יותר על החינוך במערכת הקדם יסודי כי ניתן לראות שגננות שזכו בשיפוץ גני והצליחו להפעיל מודלים משתנים וחדשנים של גנים עתידים המשיכו ומיקדו פעילות זו והפכו לגננות מובילות בתחום.