רונה גניאל

הי, נעים להכיר

אני רונה ואני מעצבת פנים חברתית…

אני מעצבת מקומות ותהליכים בין אנשים למקום, בין ילדים לחוויה, מקומות לקהילה, מרכזי חינוך חדשניים, עסקים ייחודיים ומרחבים עירונים. אני יוצרת מקומות שיש בהם מסר ובשורה חברתית לקהילה, מקומות המבקשים לקדם גם שינוי פיסי אבל גם ליצור ביחד שינוי חברתי.

כבר למעלה משני עשורים…

אני אמא ואשת חינוך, יזמית, חוקרת, מדריכה סקרנית וגם די תזזיתית.

את הגישה השיתופית והעיצובית שנקראת של עיצוב פנים חברתי פיתחתי בעקבות עשייה רבת שנים ולאחר שהקמתי בית ספר לחינוך סביבתי חברתי שנקרא “הכיפה האקולוגית”. שם באמצעות העיצוב הצלחתי ליצור מקומות מתחדשים בקהילה.

אני מאמינה ש…

מקום הוא מרחב שאינו עומד בפני עצמו אלא מחבר בין דבר לדבר ויש לו חשיבות בחוויה האנושית.

בתפיסת עולמי, עיצוב ואמנות מחברים ויוצרים עולמות תוכן שנוגעים עמוק במהות החברתית והסביבתית שלנו. מה שאני הכי אוהבת בתהליך הזה שבסוף לא צריך להסביר והמקום החדש יוצר תנועה והתארגנות חברתית חדשה במרחבים.

משיכה למקום מסוים…

תמיד סקרן אותי לדעת איך זה שמקום אחד הופך להיות אבן שואבת לאנשים ואילו מקום אחר מושקע ומעוצב ככל שיהיה נשאר נטול אנשים ותנועה? חקרתי קצת והבנתי שמקום הוא שילוב של טבע ותרבות, יש לו זהות וקשר לקהילה, יש בו היבטים רגשיים ופיסיים, יש לו היסטוריה, סמלים אבל בעיקר מקום נולד מתנועה אנושית.

המקומות שאני מעצבת מחפשים אחר הסיפור האנושי לצד היופי והפונקציונליות. המקום חייב למשוך אליו את הקהילה.

היא המקור ליצירה וחוויה משותפת…

האנשים, הקהילה, המקום וההיסטוריה שלו, החזון, הערכים והסיפור המקומי הם מקור ההשראה שלי והם שעוזרים לי לייצר מקומות שיש בהם את הכוח להוביל גם לשינוי חברתי וליצירת קהילה.

הפדגוגיה העיצובית

עיצוב פנים חברתי.
מה זה בכלל?
ולמה לקרוא למרחב או לבית או לעסקמקום?
התפיסה על עיצוב פנים חברתי יש בה קצת מעבר לרק לעצב חוויה חדשה. יש בה סוג של אמירה ושותפות קהילה והכל מתחיל בהבנה הראשונה של מהו המקום.
המקום.
הוא כאן.
המקום היא מילה שטומנת בחובה חיבור.
בשנים האחרונות החליפה המילה מקום את המילה מרחב. כחלק מגישה ליצירת מקומות (Place Making) עבור וביחד עם הקהילה, מקומות שנעים לחיות בהם.
גישה זו מאמינה כי קיים קשר בין הצד הפיזי לצד החברתי ושניהם ביחד צריך להיות מחוברים לסיפור המקומי, להיסטוריה, לסמלים ולאנשים החיים במקום. עיצוב ברוח גישה זו מחפש את הדרכים לעצב מקומות תוך יצירת מקום בעל זהות ומשמעות לקהילה והחזרת תחושת המקומיות ההכרחית לקהילה יציבה ודמוקרטית.
כך ניתן לעצב לא רק את המקום אלה גם אתרוח המקום”.
תהליך עיצוב הפנים החברתי מבוסס על חיבור בין גישות מתקדמות מתחום החינוך, הקיימות, גישות חברתיות ואפילו כלכלה ופוליטיקה.
מקומות אלו יוצרים ערוב שימושים המאפשר קיום פעילויות מגוונות המתאימות לאופי המשתנה של התלמידים/ מורים/ קהילה ולסגנונות למידה נרחבים.


ונשאלת השאלה למה בכלל לעצב ככה?
מקומות שמעוצבים בגישה זו מאפשרים להעמיק את ההכרות עם קבוצות בקהילה ולייצר מרחבים חדשים מאפשרים הכלה, שיתוף, שיחה, השראה ורגע למנוחה.
השותפים בתהליך זה, מתנסים בתהליכי חינוך המבוססים על פדגוגיות מתקדמות המתאימות למאה ה – 21 כגון למידה מבוסס מקום, תוצר, בעיה ומחקר ואף להתנסות בהעברת הידע הלאה לקבוצות נוספות.
הדרישה לעצב מקומות המתייחסים לתרבות ולקהילה יוצרת בהכרח חוויית משתמש חדשה בה יכול האחד למצוא שייכות וזהות וחיבור למקום לצד תרומות כלכליות וחברתיות אשר יוצרות בהכרח קהילה חזקה ומגובשת יותר.


איך בדיוק מובילים עיצוב פנים חברתי?
תהליך העיצוב מתחיל בהקמת קבוצה גרעינית מובילה.
תפקידה של קבוצה זו למקד את הצרכים, לספר את הסיפור הראשוני, ההיסטוריה והעתיד. קבוצה זו תפקידה יהיה להמשיך להוביל ולחבר שותפים נוספים לתהליך, תוך שימוש תוך שימוש בעקרונות של למידה מבוססת מקום, למידה מבוססת תוצר, מחקר סביבתי הכולל סקרים ושיתוף קהילה נרחבים ושיתוף ההון האנושי הקיים במרכז חינוכי.מיפוי וסקירת המקום אותו רוצים לעצב.
התהליך מתחיל בעבודה חינוכית בה נאספים השותפים בעלי עניין מתלמידים ומורים ותושבי שכונה ואפילו בעלי העסקים.
ביחד שואלים, חוקרים ולומדים כיצד ניתן לייצר מרחב חדש שייתן למקוםהישןביטויחדשתוך התאמתו לקהלי היעד הנבחרים.
הרחבת מעגל השותפים.
תפקידה של הקבוצה הגרעינית יהיה לפתוח את התהליך בפני קהלים נוספים, להרחיב את הדיון ולהזמין התערבות ושיתוף של שאיפות ורעיונות.
הרחבת השותפים מתבצעת בשימוש בכלים חינוכיים מגוונים: “קפה עולם”, ראיונות וסקרים, בניית מודלים ועוד
ריכוז ומיצוי כלל הרעיונות
לאחר תהליך בו השתתפו הקבוצות השונות תחזור הקבוצה הגרעינית ותתכנס למיצוי ותמצות כלל הרעיונות ובחירת עקרונות שינחו את תכנון תהליך העיצוב וישאירו מקום לתכנים שנוספו עי הקהילה.
תכנון ועיצוב
הדמיית העיצוב והבאתו בחזרה אל הקבוצה הגרעינית לטובת מיקוד ודיוק העיצוב
סבבי מיקוד ושיפורים נוספים להדמיה, עד לאישורה
מעבר לתוכניות מפורטות
ביצוע העבודה


ארבעת העקרונות של עיצוב פנים חברתי עוסקים ב
לעצב מקום לחיבורת ומפגשים חברתיים מסוגים שונים
לייצר ערב רב של שימושים ופעילויות
לאפשר שהייה נעימה, יצירתית ופעילה של המשתתפים
להנגיש ולחבר את המקום לאזורים נוספים
בשילוב כל אלו אנחנו מעצבים מקומות שיש בהם סיפור וחוויה ומקום מתאים ונכון לקהילה שותפה.